Kıbrıs Kalp Hastaları Derneği Sekreteri Stelios Christodoulou, Sağlık Bakanlığı’nı, kardiyovasküler hastalığı olanlar için hayat kurtaran yeni bir ilaç tedavisinin Genel Sağlık Hizmetleri’ne getirilmesi için onay sürecini hızlandırmaya çağırdı.
Söz konusu ilaç tedavisi, durumu sağlık sistemi aracılığıyla mevcut olan statinlere ve diğer ilaçlara yanıt vermeyen hiperkolesterolemili hastalar için etkili olacak.
Salı sabahı CyBC radyosuna konuşan Christodoulou, kardiyovasküler hastalık ve buna bağlı gelişen sağlık sorunlarının, Kıbrıs’ta kanserden daha yüksek olan erken ölümlerin başta gelen nedeni olduğuna dikkat çekerek, söz konusu ilacın zamanında verilmesi halinde, yatılı hasta bakımına kıyasla, daha az maliyetli olacağını belirtti.
Christodoulou, şu anda iki veya üç şirket tarafından üretilen belirli kolesterol düşürücü ilaçların 6 aylık bir tedavi için 2 bin avro gibi çok yüksek bir maliyetle satıldığını söyledi. Ancak Christodoulou, tedavinin hastalığın ilerlemesini engellediğini ve çocuklar da dahil olmak üzere genetik olarak kalıtsal hiperkolesterolemi ile mücadele eden hastalar için hayat kurtarıcı olabileceğini vurguladı.
Sağlık bakanlığı sözcüsü Sofia Petridou, ilaç başvurusunun bakanlığın farmakoloji departmanı tarafından halihazırda incelenmekte olduğunu ve Genel Sağlık Hizmetleri’ne dahil edilmeden önce, onaylanması için bir yıldan az bir süre gerektiğini söyledi. Petridou, onaylanmış her ilaca, kimin almaya uygun olduğunu belirleyen bir protokol eşlik ettiğini ve bu durumda, ilacın yüksek maliyeti nedeniyle hasta ihtiyaçlarına kesinlikle öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.
Petridou, yenilikçi tedavilerin pahalı olduğuna dikkat çekerken, bunun sebepleri arasında, bir ilaç firmasının, jenerik varyantların satılmasına izin vermesinin, 10 yılı aşması olduğunu söyledi.
Kuzey Kıbrıs’ta da 18 ayı aşkın bir süredir ekonomik koşullar ve tedarik zincirindeki problemler nedeni ile ilaç ithalatında sıkıntısı yaşanıyor. Güney Kıbrıs’ın, pahalı tedavileri daha erişilebilir yapmak için yerli ilaç üretme çözümü, Kuzey Kıbrıs’taki ilaç eksikliğini gidermek için örnek bir model olabilir.