Refah azalıyor, bu Altın fiyatlarında açıkça görülebilir Peki Nasıl ?
Neden – sonuç ilişkisi uzun zamandır karıştırılan ve herhangi bir konuda fark edildiğinde ise insanlarda anlama (idrak) hissini oluşturan bir durum olmuştur. Altın’ın fiyatındaki yükselişi ve söylentileri de biz idrak etmeye çalışırken acaba bu bir neden mi sonuç mu bunun üzerinde duracağız. Pandemi dönemi öncesinde Ons Altın’ın 1400 – 1500 dolar civarında fiyatlandığını görüyorduk, zamanın ABD Başkanı ve şu anda en güçlü adaylarından birisi olan Trump’ın twitleri ve Çin ile aralarındaki Ticaret savaşı sebebiyle yavaş yavaş yükselen bir hal almıştı. Dünya’da tüm bunlar yaşanıyorken Türkiye’de de Türk Lirası değer kaybediyor ve Gram Altın da yükselişe devam ederek o eski Türkiye zamanlarındaki yüksek enflasyon günlerini hatırlatıyordu. Eskilerin söylediği gibi Altın her zaman kazandırıyordu… 2023’ten 2024’e kadar bile altın Türkiye’de %90 değerlendi ancak bu ne kadar olumlu ya da neyden kaynaklı buna net bir biçimde odaklanmak şart. Örneğin; küresel piyasalarda dolar olarak fiyatlanan Altın’da hiç hareket olmasa bile DOLAR/TL’deki enflasyon ve risk bazlı pay Gram Altını yükseltmeye yeter de artardı bile nitekim de öyle olmuştu.
Varlığını sürdürüyor. Tüm bunlarla paralel olarak Ukrayna savaşı çıktı ve te Pandemi döneminde ise FED, finansal genişleme hamlesi yaparak Keynesyen iktisadı tekrar dirilterek piyasaya bol miktarda dolar enjekte etti ve – Alın Verin; Ekonomiye Can Verin – dinamiklerini çalıştırarak ekonomiyi toparlamaya çalıştı. Bu dönemde Ons Altın 2000$ üstü denemeler yapsa da pek tutunamamıştı ve 1600 – 1800 dolar arası hareketli bir fiyatlanma görmüştük. FED faizleri indirerek piyasayı desteklemeye çalışırken paranın büyük çoğunluğu ALTIN’a gitmemişti, daha çok yüksek karlılık vaat eden ve ciddi yatırımlar gerçekleştiren teknoloji şirketlerinin hisselerine ve harcamaya yönelen para bir süre sonra enflasyona sebep oldu ve sonra da bundan rahatsız olan FED faiz artırım sürecine girdi ancak bu da Altın’ın köpüğünü alamamıştı.
FED bilançosu ile ( FED’in piyasaya sürdüğü dolarlar olarak nitelendirelim ) Altın fiyatları arasında anlam olsa da topyekün Altın’ı FED’e bağlayamayız ya da ABD Hükümetinin ekonomi politikalarına… Bugün hala bol miktarda mevcut olan ABD doları hem özel sektör hem devlet hem kriptolar hem de hisse senetlerinde ( yabancı ) yoğunlaşmış durumda. FED şimdi ise tekrar faiz indirerek piyasadaki şirketleri rahatlatarak fiyat istikrarını sağlamak istiyor, birçok görüş son yükselişleri FED’e bağlasa da bunun etkileri ciddi boyutlarda değil; FED refah sunmaya çalışıyor o halde para neden refahın azaldığını gösteren ve bizlerin gösterge olarak kullandığı Altın’a kaçıyor ? Çünkü altında başka sebepler var savaş ile devam edelim.
Durumu biraz daha detaylı anlamak adına Ukrayna- Rusya savaşına ek olarak Çin ile gerginlikler Trump iktidarda olmasa bile Tayvan sebebiyle yine arttı , OPEC ( petrol üreten ülkeler birliği ) küresel talep endişelerini bahane ederek do batı ülkelerini petrol fiyatlarını yükseltti ve bu toparlanma evresinde Üretim maliyetlerini azaltmak isteyen Batılı ülkelerin işlerine gelmedi elbette bu durumun da yani refahın gecikmesi sebebiyle de Altın’ın içerisinde bir fiyat primi olarak tedarik zincirleri hatta tüm yapıda değişikliklere gitmek durumunda kalındı. En son 2000 üstü deneme yapan Ons altın bu defa kazığı 2100 üzerine çaktı ve Türkiye’de devam eden enflasyon da Gram Altın fiyatlarında yükselişlerin devamlılığına sebep olmaya devam etti ve ediyor da. Macron’un Rusya’ya karşı savaş söylemleri ise 2000 üstünde kalıcı olunmasındaki en büyük etkiyi yaratıyor.
Sonuç olarak Refah düşüyor ve Altın fiyatları yükseliyor, ancak global anlamda gelir dağılımı adaleti çok düşük olduğu için henüz Wall Street’tekilerin refahı tam olarak düşmedi.
Para politikası ve küresel para miktarı elbet önemli ave işlerin yoluna girmesi açısından yatırım yapılması gereken neredeyse tüm sektörlerde fiyat balonları oluşmuş durumda ( Teknoloji endeksleri hariç ) sonuç olarak bu sektörlerdeki olumsuzluklar Altın’ı hastaneye kaldırmadı, savaş ve savaşa sebep olan birçok durum üstüne üstlük Batı ve Doğu bloğunun ikinci dünya savaşı öncesi gibi net ayrılıklara gitmesine benzer bir yapı ortaya çıktı, bu durum da Altın’ın değerini koruması ve kıymetlenmesi sonucunu doğurdu.
ALTIN fiyatları eğer çok yüksek ise Dünya’da bir şeyler yolunda gitmiyor demektir ve Altın fiyatları eğer 2500 dolar üzerine çıkarsa bu dünya ekonomisindeki aksaklıkların ya da ülkeler arası ilişkilerin gerginleşmesine sebep olan bir durum değil; tamamen tüm bu senaryoların sonucudur.
Altın şu anda TL olarak düşünmezsek küresel piyasada huzurlu seviyelerin çok üzerinde fiyatlanıyor ve miktarı sınırlı olan bu kıymetli metal eğer huzura kavuşabilirse biliriz ki bir şeyler tekrar rayına oturuyor.
Eray Altıntaş
standardkibris.com
27 Mar 2024