Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Cumhuriyetçi Türk Partisi milletvekili Salahi Şahiner, kamu maliyesinin geldiği noktaya ilişkin çarpıcı verilerle hükümeti eleştirdi.
Şahiner, ülkede kamu maliyesinin fiilen iflas ettiğini savunarak, “Bugün itibarıyla batmış olan ve su üstüne çıkarılması gereken bir Maliye Bakanlığı ile karşı karşıyayız” dedi.
Maliyenin içine düştüğü durumun tesadüf olmadığını vurgulayan Şahiner, geçmiş dönemde yapılan hataların sorgulanmadığını, aksine hata üstüne hata yapıldığını ifade etti. Şahiner, borçlanma politikalarının kamu maliyesindeki yaraları daha da derinleştirdiğini söyledi
“Borcu borçla kapatmak yetmedi, borcun borcunu ödüyoruz”
Borçlanma zincirini tarih ve rakamlarla anlatan Şahiner, 25 Eylül’de valör tarihi verilen ve 7 Kasım 2025’te ödenmesi gereken 2 milyar 86 milyon TL’lik borcun, ödeme günü gelmeden yeni bir borçlanmayla kapatıldığını belirtti.
Bu kez 26 Aralık 2025 vadeli 2 milyar 605 milyon TL tutarında yeni bir borçlanmaya gidildiğini aktaran Şahiner, bu yöntemin sürdürülemez olduğunu söyledi. Ardından yine Aralık ayında yaklaşık 2 milyar 900 milyon TL’lik yeni bir DİBS ihalesine çıkıldığını kaydeden Şahiner, “Borcu borçla kapatmak için çekilen borcun da borcu alınıyor” ifadelerini kullandı
“Faiz giderleri Maliye’nin boğazına sarmaşık gibi dolandı”
Şahiner, borçlanmanın yalnızca ana parayı değil, faiz yükünü de katlanarak artırdığını belirtti.
28 Mart 2025 valörlü ve 11 Temmuz 2025 ödemeli 14 milyon dolarlık bir borcun, yeni ihale ile 19 milyon dolara çıktığını aktaran Şahiner, bu borcun da daha sonra 6 Mart 2026 tarihine ötelenerek yeniden borçlanmaya konu edildiğini söyledi.
Bu süreci “Maliye’nin boğazına sarılmış bir sarmaşık” olarak niteleyen Şahiner, faiz giderlerinin kamu maliyesinin adeta suyunu çıkardığını ifade etti. Şahiner, “Beklentilerinizin çok daha üzerinde bir faiz gideriyle karşı karşıya kalacaksınız. Arkadaşlar, bu gemi battı” dedi.





































































































