İngiltere Merkez Bankası (BoE), 30 Eylül 2022’den sonra eski “kâğıt” 20 sterlinlik ve 50 sterlinlik banknotların yasal kullanım süresinin sona ereceğini hatırlattı. Bu tarihten sonra, 20 sterlinlik ve 50 sterlinlik kâğıt banknotlar artık yasal ödeme aracı olmayacak.
KKTC Merkez Bankası da konuyla ilgili olarak vatandaşları uyardı. KKTC Merkez Bankası Merkez Şube ve Operasyon Müdürlüğü yaptığı açıklamada, kullanım süresi sona eren bahse konu banknotları 15 Eylül 2022 tarihine kadar kabul edeceğini bildirerek, elinde bu banknotları bulunduranların değişim için bankalarına müracaat etmeleri gerektiğini duyurdu.
KKTC’de elinde halâ eski 20 ve 50 sterlinlik kâğıt banknot olanlar, 30 Eylül tarihinden sonra bunları sadece İngiltere Merkez Bankası’nda değiştirilebilecek.
MİLYARLARCA STERLİNLİK ESKİ BANKNOT
BoE’den yapılan yazılı açıklamada ise bilim insanı Alan Turing’in 109’uncu doğum günü olan 50 sterlinlik polimer banknotun piyasaya sürülmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatılarak, “Turing, 50 sterlin, polimer banknot ailemizi tamamladı ve 5 sterlin, 10 sterlin ve 20 sterlinden sonra 50 sterlinlik banknotlar artık polimer paralar ailesine katıldı” denildi.
BoE’nin açıklamasına göre dolaşımdaki 20 sterlinlik kâğıt ve 50 sterlinlik banknotların çoğunluğu yeni polimer versiyonları ile değiştirilirken, ekonomist Adam Smith’in yer aldığı 6 milyar sterlin değerinde kâğıt 20 sterlinliğin ve mühendisler Boulton ve Watt’ın yer aldığı 8 milyar sterlin değerinde kağıt 50 sterlinlik hala dolaşımda. Bu miktar 300 milyondan fazla bireysel 20 sterlinlik banknot ve 160 milyon kağıt 50 sterlinlik banknot anlamına geliyor.
YENİLERİN SAHTESİNİ YAPMAK ÇOK ZOR
BoE Baş Kasiyeri Sarah John yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Banknotlarımızı son yıllarda kâğıttan polimere değiştirmek önemli bir gelişme oldu, çünkü bu onların sahtesini daha zor hale getiriyor ve daha dayanıklı oldukları anlamına geliyor.
Kâğıt banknotların çoğu artık dolaşımdan kaldırıldı, ancak önemli bir kısmı ekonomide kaldı, bu yüzden evinizde bu banknotlardan olup-olmadığını kontrol etmenizi istiyoruz. Bunları son tarihten önce (sadece İngiltere için) normal şekilde kullanılabilir veya bankanıza yatırılabilirsiniz.”
III. CHARLES BANKNOTLARA BASILACAK
Öte yandan, bankacılık çevreleri Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünden sonra tahta oğlu III. Charles’ın geçtiğine dikkati çekerken, BoE’nin yeni banknot basmak zorunda kalacağını belirtiyor.
Bilindiği gibi hem madeni paraların hem de sterlin banknotların bir yüzünde Kraliçe’nin portresi bulunuyordu. Tahtın sahibi değiştiği için tüm paraların da değişmesi gerekiyor. Ancak, BoE bu konuda henüz herhangi bir açıklama yapmadı.






































































































