Dolar/TL bu hafta boyunca 5.75’ten 5.70’e doğru aşağı yönlü bir seyir izledikten sonra haftanın son işlem gününde negatif ayrışarak sınırlı yükseliş gösterdi.
Türkiye’de bankacılar bugünkü yükselişe rağmen TL‘de oynaklığın oldukça azaldığına dikkat çekiyorlar.
Kur dün 4 Ekim’den beri ilk kez 5.6855’e kadar geriledikten sonra günü 5.70’in hemen altında tamamladı. Bu sabah güne 5.70 civarında başlayan Dolar/TL saat 17.15’te 5.7215/5.7235 seviyesindeydi.
Haftalık kapanışta 5,72 önemli seviye olarak izleniyor ve bu seviyenin korunması durumunda kurda 5,70’li seviyelerdeki dengelenmenin sürmesi bekleniyor.
KKTC döviz piyasasında ise dolar haftayı 5.35 TL, Euro 6.37 TL, sterlin ise 7.38 TL’den kapattı.
SON FAİZ KARARI…
Küresel piyasalarda gelişmekte olan ülkelere yönelik zaman zaman görülen iyimser seyir TL‘yi destekliyor. Ancak son dönemde ABD-Çin ticaret anlaşmasına yönelik endişeler bu etkileri sınırlıyor.
Yine de bankacılar bunun ötesinde TL ve TL cinsi yatırım araçlarında geçtiğimiz yıllarda yaşanan negatif ayrışmanın bugün fiyatlamaları “cazip” hale getirdiğine de dikkat çekiyorlardı. TL cinsi yatırım araçlarındaki mevcut fiyatlamaların önümüzdeki yılın özellikle ilk iki ayı için önemli bir fırsat oluşturabileceğini düşünüyorlar. Her ne kadar bu yılın bitmesine bir aydan uzun bir süre bulunsa da piyasalarda yılsonlarında görülen hacim düşüşleri başlamış durumda.
Piyasalarda yakından izlenen ve TL‘de yön belirleyici olabileceği düşünülen bir gelişme ise 12 Aralık’ta TCMB’nin alacağı yılın son faiz kararı olacak.
TCMB son üç toplantısında faizleri 10 puan indirimle %14’e çekti ve indirimlerin önemli bölümünün tamamlandığı sinyalini verdi. Banka ilerleyen dönemde faiz indirimlerine kapıyı kapatmadı ancak sonraki adımların veri odaklı ve daha sınırlı olabileceği sinyali de verdi.
EURO KARIŞIK SEYRETTİ
Euro ise dolar karşısında, beklenenden daha iyi çıkan Almanya ve Fransa imalat sanayi verilerinin Euro Bölgesi’nden gelen zayıflama işaretleri ile dengelenmesinin ardından 1.11 seviyesindeki direncini aşamadı. Avrupa ortak para birimi Euro, Fransa ve Almanya verilerinden destek aldı ve yeni güniçi zirvelerini gördü, ancak imalat sektörü verisi ile hizmet sektörü arasındaki farkın imalat aleyhine açılması ile birlikte, Euro Bölgesi ekonomisinin Kasım ayında durma noktasına yaklaştığını işaret eden veriler sonrası kazancını geri verdi.





































































































