Cumhuriyet Meclisi, bugünkü toplantısının gündeminde yer alan “Birleştirilmiş Barış Harekatı’ndan Önce Yabancılardan Sözleşme ile Satın Alınan Taşınmaz Malların Kaydını Düzenleyen (Değişiklik) Yasa Önerisi” komiteye geri çekildi.
TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli yasa önerisi konusunda “50 sene geçti aradan, kimdir bunlar, nerden çıktılar” dedi.
Yasa önerisinde yapılan düzenlemeleri Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu okudu. Hasipoğlu, yasa önerisinin komitede oybirliğiyle kabul edildiğini söyledi.
GİRNE’DE 400, GAZİMAĞUSA’DA 201 BAŞVURU

Hasipoğlu, bu yasanın adı gibi Barış Harekatı’ndan önce yapılan satış anlaşmalarını kapsadığını ifade ederek, bu konuda Girne’de 400, Gazimağusa’da da 201 adet başvuru bulunduğunu kaydetti. Bu yasa ile başvuru yapanlara, dava açanlara, devam eden davalarla hukuki bağı bulunanlara 120 gün süre verildiğini ifade eden Hasipoğlu, bu yasa ile sadece evrak değil, çevre şahadetinin de geçerli olabileceğini, taktirin yine yüce mahkemede olacağını kaydetti.
Hasipoğlu, bu konuda sahte bir belge, evrak, uydurma bilgi, hileli durum da varsa ve tespit edilmesi halinde başvurunun iptali ve 20 yıla kadar hapis cezası bulunduğunu belirtti.
ATAOĞLU: YENİDEN DEĞERLENDİRİLSİN
DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu yasa önerisine yönelik değerlendirmeler yaparak, mal sahipleri ve mallarla ilgili başvurular ve gazetelere verilecek ilanlarla ilgili yorumlarda bulundu ve bu konuda istedikleri değişiklikleri göremediklerini kaydetti.
Ataoğlu, bu konuda yeni başvurulara “kapının gındırık” bırakıldığını ifade ederek, tasarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
ARIKLI: ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRECEĞİZ
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da bu konuda endişelerini dile getirerek, bu konuda 601 başvuru olduğunu, bu yasa önerisi ile de orijinal olmayan evrakla yer talep etmenin kolaylaşacağını ifade ederek, bu konuda yasal olarak Meclis’in müdahil olmasına karşı olduklarını kaydetti ve YDP olarak bu konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini kaydetti.
ÖZYİĞİT: 40 YIL SONRA MALINI ALABİLDİ
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de yasa önerisi üzerine söz alarak, 1974 öncesi ailesinden birinin Rum’dan mal aldığını ancak üzerine kayıt alamadığı için yaşadığı sıkıntıları anlattı ve orijinal belgelerle sürdürülen mücadele sonunda 40 yıl sonra malın alınabildiğini belirtti.
Özyiğit, bu yüzden başvuruların ve davaların orijinal belgeden sapmadan yapılmasının önemine değindi.
ANGOLEMLİ: BÖYLE YASA MI OLUR?

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli ise yasa önerisinin orijinal belge, fotokopi, şahadet içerdiğini ifade ederek, “Böyle bir yasa olur mu” diye sordu.
Angolemli, bu yasanın yanlış olduğunu ifade ederek, yasanın ısrarla geçirilmek istenmesini anlamadığını söyledi ve “50 sene geçti aradan, kimdir bunlar, nerden çıktılar” dedi, yasanın elden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
HASİPOĞLU’NUN SAVUNMASI
Yeniden kürsüye gelen komite başkanı, UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu yasa tasarısında fotokopinin yer almadığını, ispat kurallarının belli olduğunu, esas yasada da bunların yer aldığını, yeni bir başvuru imkanı verilmediğini, mevcut başvuruları içerdiğini kaydetti.
Benzer bir yasanın Güney Kıbrıs’ta da yapıldığını ifade eden Hasipoğlu, bugün Meclis’te tartıştıkları yasanın 2018’den beridir tartışıldığını, bugün eleştiri yapan milletvekillerinin neden mutfakta çalışırken değil de bugün burada bu tartışmayı yaptığını anlamadığını ifade etti.
Komite üyesi CTP Milletvekili Doğuş Derya ise yasa önerisinin bu tartışmaların yapılmasına olanak sağlamak amacıyla komiteye çekilmesi ve haftaya yeniden Meclis’e sunulmasını önerdi.





































































































