Marketler Birliği’nin yaptırdığı hesaplamalara göre Kuzey Kıbrıs’taki marketlerde satılan ürünler, Güney Kıbrıs’a göre %34 oranında daha ucuz. Marketler Birliği, Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs marketlerinde satılan aynı nitelik, kalite ve gramajdaki temel tüketim mallarının fiyatlarını karşılaştırarak, ortaya çıkan rakamları düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Nalcıoğlu, araştırmada Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyinde; işlevleri aynı temel gıda ve tüketim malzemelerinden seçilen tüketimi fazla market ürününde yapılan karşılaştırmada; aynı işlevde, aynı gramaj veya ağırlıktaki ürünlerin toplamının KKTC’de 300 TL, Güney Kıbrıs’ta ise 68.29 Euro, yani bugünkü kur ile yaklaşık 450 TL tutuğunu kaydetti.
Marketler Birliği, Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs marketlerinde satılan aynı nitelik, kalite ve gramajdaki temel tüketim mallarının fiyatlarını araştırarak, bu araştırmanın aynı ölçekte kampanya sürdüren ve fiyatları en düşük marketler arasında yapıldığına işaret etti.
Buna göre Kuzey Kıbrıs’ın, Güney Kıbrıs’a göre yüzde 34 daha ucuz olduğunu savunan Nalcıoğlu, bu ucuzluğun yüzde 10’unun hükümetin KDV’de sağladığı düşüşten, yüzde 20 civarının ise KKTC’deki perakende sektöründeki rekabetin Güney’e göre daha fazla olmasından kaynaklandığını düşündüklerine işaret etti.
Nalcıoğlu, KKTC’deki pahalı ürünlerin ise, genellikle ithal ürünlerden kaynaklandığını iddialarına ekledi.
BASIN TOPLANTISINA İKİ BAKAN DA KATILDI
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası toplantı salonunda yer alan basın toplantısına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy da katıldı.
Toplantıda, KTEZO Koordinatörü Hürrem Tulga, birlik, bakanlık ve Ticaret Dairesi yetkilileri hazır bulundu.
Basın toplantısında sırasıyla, KTEZO Koordinatörü Hürrem Tulga, Marketler Birliği Başkanı Fuat Nalcıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy birer konuşma yaptı.





































































































