Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’deki son gelişmelere ilişkin, “Biz, Doğu Akdeniz’de herkesle iş birliğine varız. Türkiye’nin olmadığı hiçbir anlaşma geçerli değildir, Türkiye’nin olmadığı hiçbir iş birliği de sonuçta netice getirmez. Bunu da attığımız adımlarla gösterdik.” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, 24 TV’de katıldığı programda gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.
TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’deki gelişmelere ilişkin, Türkiye’nin buradaki amacının herkesle iş birliği yapmak olduğunun altını çizerek, “Rum kesiminin ise Kıbrıs etrafındaki zenginliklerin hakça paylaşılmasıyla ilgili KKTC ile bir kere anlaşması lazım.” diye konuştu.
Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz, Doğu Akdeniz’de herkesle iş birliğine varız ama bugüne kadar Yunanistan, Mısır, İsrail gibi bölgedeki diğer ülkeler bizi dışlayarak kendi aralarında iş birliği yapma girişiminde bulundu. Biz de onlara diyorduk ki Türkiye’nin olmadığı hiçbir anlaşma geçerli değildir, Türkiye’nin olmadığı hiçbir iş birliği de sonuçta netice getirmez. Bunu da attığımız adımlarla gösterdik. Oldubittiye izin yok. Doğu Akdeniz’de iş birliği yapmak istiyorsanız bize gelin.”
BORRELL, MÜLTECİ KONUSUNU SONDAJA BAĞLADI
Öte yandan, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde münhasır ekonomik bölgesinde sondaja devam etmesi halinde Avrupa Birliği ve Türkiye arasında görüşme olamayacağını savundu.
Aralarında Yunan gazetesi ‘Ethnos’un da bulunduğu Avrupalı bir grup medyaya konuşan Borrell, AB ülkelerinin sondaj devam ederken Türkiye’yle mülteci konusunu görüşmeye katılmak istemediklerini söyledi

AB Dışişleri Konseyi ve Güvenlik Politikası Temsilcisi de olan Borrell, AB-Türkiye ilişkilerinin sadece göçle ilgili olmadığını, sağlığın, olumlu ilişkilerin, genişleme, vize konuları, enerji, Libya’da jeopolitik konular ve daha birçok şeyin yapılması gerektiğini, geniş bir perspektife ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Borrell, AB dış ilişkileri açısından en önemli konu olduğu için Türkiye-AB ilişkilerini gündeme getirmeye niyetlendiğini ifade etti.
Göç konusunda Türkiye’nin mültecilerin Avrupa’ya gitmesini ileri sürmesinin zamanı olmadığını anlaması gerektiğine işaret eden Josep Borrell, “Avrupa’ya gitmek isterlerse sınırlarımızda yeniden bir baskı olacaktır. Bu olmadan Türkiye’yle ortak endişelerimizi görüşmemiz gerekir” dedi.
Borrell, mülteci konusunun diğer üye ülkelerle paylaşılması gereken bir sorumluluk olduğunu kaydetti.