Küresel piyasalar, ABD canlandırma paketine dair tekrar yeşeren umutların devlet tahvillerinden hisselere yönelimi artırmasıyla yükseldi. ABD vadelilerinde %0.7’ler civarı yükselişler kaydedilirken Asya borsalarında alış ağırlıklı seyre rağmen, Çin’de Şanghay bileşik endeksi negatif ayrıştı. Endeks, kapanışa yakın %0.2 ekside. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi %0.5 civarı primli. Japonya’nın Nikkei endeksi %0.5 yükselişte.
Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi’nin Salı günü bu hafta anlaşmaya varılması konusunda umutlu olduğunu söylemesinin ardından emtia paraları yükseldi. Ancak Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell başkanlık seçimi öncesinde bir anlaşmaya varılmasına karşı uyarıda bulundu.
DOLAR 1 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ
ABD Doları, Washington’ın mali teşvik konusunda uzlaşma sağlayacağına ilişkin iyimserliğin etkisiyle önemli paralar karşısında bir ayın en düşük seviyesine indi
Dolar göstergesi, ABD’de mali teşvik konusunda uzlaşmaya varılacağına ilişkin iyimserliğin risk iştahını desteklemesiyle birlikte önemli paralar karşısında bir ayın düşüğüne geriledi.
Bir tradera göre kaldıraçlı fonlar ABD hisse vadelilerinin yükselmesiyle birlikte Avustralya Doları’nda uzun pozisyon açtı. Norveç Kronu iyi performans gösterdi. ABD’de 30 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 5 baz puan artarak %1.64 ile Haziran’dan beri en yüksek seviyeyi gördü.
Singapur’da Mizuho Bank Ltd. ekonomi ve strateji biriminin yöneticisi Vishnu Varathan, “Piyasalarda klasik olan mali teşvik iyimserliği görülüyor. Dolar risk iştahının artmasından olumsuz etkilendi.” dedi.
Doların önemli paralar karşısındaki değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi %0.3 azalarak 21 Eylül’den beri görülen ne düşük seviyeye geriledi. Beş günden beri ilk kez yükselen Avustralya Doları/ABD Doları paritesi %0.4 artarak 0.7073 oldu.
ALTIN FİYATLARI YÜKSELDİ
Altın fiyatları ABD’de yeni koronavirüs yardım paketi üzerinde seçimlerden önce anlaşmaya varılacağı beklentisinin doları baskı altında tutmasıyla yükseldi. Maliye politikasındaki bu gevşeme sonucu enflasyonun yükseleceği beklentisi de yatırımcının enflasyona karşı koruma olarak gördüğü altına olan talebi destekledi Altının spot piyasadaki ons fiyatı bir haftanın en yüksek seviyesini gördükten sonra %0.6 yükselişle 1.917 dolardan işlem gördü.
PETROL FİYATLARI DÜŞÜYOR
Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik artışın dünya genelinde arz fazlasına dair endişe yaratmasıyla geriledi. COVID-19 vakalarının yükselmesi de yakıt talebinde iyileşmenin yavaş olacağı endişelerini artırdı. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.53 gerileyerek 42.93 dolarda işlem gördü. ABD hafif ham petrolü %0.43 düşüşle 41.52 dolarda seyretti.
ABD’DE TEŞVİK PAKETİNE BİR ADIM DAHA
Beyaz Saray ve Demokratlar yeni koronavirüs yardım paketinde anlaşmaya bir adım daha yaklaştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’nin karşı çıkmasına rağmen daha öncekinden daha büyük bir yardım paketini kabul edebileceğini söyledi. Müzakereler bugün devam edecek.
ABD Hazine tahvilleri getirisi dört haftanın en yüksek seviyesini gördü ve getiri eğrisi daha ABD’de mali gevşeme beklentisiyle dikleşti. Ancak bazı yatırımcılar mali paketin 3 Kasım başkanlık seçimleri öncesinde kabul edilmeyeceği ihtimalini göz önüne alarak tedbirli olmayı tercih ediyor.





































































































