Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun geçen haftaki sürpriz kararının ardından yönünü yeniden yukarı çeviren kurlar, Türkiye’nin giderek artan jeopolitik risklerinden dolayı rekor üstüne rekor kırıyor.
Türkiye ekonomi yöneticilerinin ve piyasa çevrelerinin 2020’de 7 TL’yi bulmaz dedikleri dolar bugün 8 TL’yi aştı.
Dolarda psikolojik “8 TL” sınırın aşılmasının, kayıpların artık durdurulamaz seviyeye ulaşıldığının göstergesi olduğunu savunan piyasa çevreleri, “Türk Lirası artık dalgalanmıyor, kontrolsüz şekilde savruluyor” yorumunu yapıyor.
Türkiye piyasalarında dolar/TL, yeni haftaya da rekor seviyeden başladı ve 8 lirayı geçti. Bir önceki rekor TCMB faiz kararının alındığı gün 7.9799 ile rekor kıran dolar/TL, bugün 8.0520’ye kadar tırmandı. Benzer bir grafik çizen Euro/TL ise tarihi seviyelerini 9.5361’e taşıdı.
Saat 11.20 itibarıyla dolar/TL günlük %1.15 artışla 8.0468’den, Euro/TL %0.70 artışla 9.5040’tan, sterlin/TL de %0.95 kazançla 10.4710’dan işlem görüyordu.
KKTC piyasalarında ise aynı dakikalarda dolar 8.07 TL’den, Euro 9.54 TL’den,, sterlin 10.52 TL’den alıcı buluyordu.
YABANCI YATIRIMCILAR HIZLA ÇIKIYOR
Bankacılar Türkiye’den aralıksız çıkış yapan yabancı yatırımcıların TCMB ve takiben diğer ekonomi kuruluşlarının aynı bir önceki PPK sonrası olduğu gibi atabileceği normalleşme adımlarıyla tarihi düşük seviyelerdeki pozisyonlarını yeniden gözden geçirebileceğini düşünüyorlardı.
Ancak gelen ilk yorumlar yabancı yatırımcıların geçen haftaki karar sonrası Türkiye pozisyonunda iyimser bir noktaya gitmeyeceği yönünde. Aksine TCMB’nin politikaları ve piyasa beklentilerini yönetebilme kabiliyeti sorgulanıyor.
TC YETKİLİLERİ GÜÇLÜ TL İSTEMİYOR MU?
Faiz koridorunu asimetrik bir hale getirmesi ise bankacılara göre “daha öngörülemez ve şeffaf olmayan bir para politikası çerçevesine geri dönmek” anlamına geliyor. Kredibilite de eleştiriler arasında.
Bankacılar, ekonomi yönetiminin rekabetçi TL söylemine paralel ilgili kararı almış olabileceğini düşünüyorlar.
Bu kapsamda ekonomi yönetimi TL‘de belirgin bir değer kazancını istemiyor. Ancak bu süreç kamunun 120 milyar doların üzerinde döviz arzı yapması sonrası rezervlerde yaşanan düşüşü ve soru işaretlerini belirginleştiriyor.
Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ise TCMB’den faiz artışı beklentisiyle geçen hafta gerilediği 500 baz puanın yeniden üzerine çıktı ve 510/520 seviyesine geldi.
TL’NİN EN BÜYÜK DÜŞMANI JEOPOLİTİK RİSKLER
Analistlere göre kurdaki yükselişte doların küresel piyasalarda değer kazanmasının yanında TL tarafındaki siyasi-jeopolitik risklerin artmasının da payı var. Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu yaptığı konuşmada Fransa ve AB’yi izledikleri politikalardan dolayı, ABD’yi ise Türkiye’ye yaptırım açıklamaları nedeniyle sert eleştirdi.
Piyasada TCMB kararı haricinde yakından izlenen gelişmeler arasında ABD seçimleri, Brexit, koronavirüste küresel ve lokal artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç öne çıkıyor.
Öte yandan koronavirüs yayılımı Türkiye’de de belirginleşirken Reuters’ta geçen hafta yayımlanan bir haberde ekonomiyi etkilemeyecek, dar kapsamlı tedbirlerin alınabileceğine dikkat çekiliyor.





































































































