Küresel piyasalarda geçen haftanın odağında ABD’de başkanlık değişimi ile mali teşvik paketine ilişkin açıklamalar, önemli merkez bankalarının faiz kararları ve yeni tip koronavirüse (COVID-19) ilişkin gelişmeler yer alırken, bu hafta, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı ve yoğun veri gündemi takip edilecek.
ABD’de olağanüstü güvenlik tedbirleriyle sorunsuz gerçekleştirilen yeni başkan Joe Biden’ın yemin töreninin ardından ABD pay piyasalarında rekorlar kırılırken, analistler, Hazine Bakanlığı’na seçilmesi beklenen Janet Yellen’ın ek mali teşviklere ilişkin olumlu açıklamalarının risk iştahını artırdığını söyledi.
Geçen hafta, dünya genelinde COVID-19 salgınında vaka sayısı 98 milyonu, hayatını kaybedenler ise 2,1 milyonu aşarken, başta İngiltere, Almanya ve Çin olmak üzere birçok ülke uygulanan tedbirleri sıkılaştırdı ya da sürelerini uzattı.
Analistler, yatırımcıların Çarşamba günü açıklanacak Fed’in faiz kararına odaklandığını, piyasa beklentilerinin Fed’in faizleri sabit bırakacağı yönünde olduğunu bildirdi.
25 Ocak ile başlayan haftanın veri takviminde perşembe yayımlanacak ABD’nin 4. çeyrek büyüme verisinin öne çıktığını kaydeden analistler, ABD ekonomisinin 4. çeyrekte %4,1 büyümesinin beklendiğini dile getirdi.
Bu hafta ayrıca mali teşvik paketlerine ilişkin haber akışının yanı sıra, çarşamba dayanıklı mal siparişleri, cuma kişisel gelir ve harcamalar başta olmak üzere yoğun veri gündemi ile devam eden 4. çeyrek şirket finansal sonuçlarının takip edilecek.
EURO BÖLGESİ’NDE RİSKLER AŞAĞI YÖNLÜ
Avrupa tarafında ise geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı ve toplantı sonrası ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları piyasaların odağındaydı.
Analistler, hafta boyunca beklentilere paralel gelen veri akışına karşın Lagarde’ın açıklamaları ve COVID-19 kaynaklı kısıtlamaların uzatılmasının piyasalardaki yukarı yönlü hareketi törpülediğini bildirdi.
Lagarde, 1,85 trilyon Euroluk Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın (PEPP) devam edeceğini aktararak, varlık alımlarının ECB’nin faiz artırmaya başlamasının hemen öncesine kadar süreceğine işaret etti.
Bununla birlikte, COVID-19 vaka sayısındaki artış ve kısıtlamaların ekonomiye zarar verdiğini belirten Lagarde, COVID-19’un ikinci dalgasının yaşandığı 2020’nin dördüncü çeyreğinde Euro Bölgesi ekonomisinin muhtemelen daraldığını, Euro Bölgesi’nin ekonomik büyüme görünümü üzerindeki risklerin de hala aşağı yönlü olduğunu söyledi.
Geçen haftanın son işlem gününde açıklanan verilere göre Euro Bölgesi ve Almanya’da Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşirken, İngiltere’de hizmet sektörü PMI 38,8’le tahminlerin oldukça altında kaldı.
Bu gelişmelerle haftalık bazda Almanya’da DAX endeksi %0,63 değer kazanırken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,60 ve Fransa’da CAC 40 endeksi %0,93 değer kaybetti.
Bugün Almanya’da Ifo endeksleri, Salı İngiltere’de işsizlik, Perşembe Almanya’da enflasyon ve Cuma Almanya’da işsizlik verileri takip edilecek
ÇİN VE JAPON MERKEZ BANKALARI FAİZLERİ SABİT TUTTU
Asya’da ABD’deki gelişmelere ve Çin’in %6.5 ile beklentilerden iyi gelen 4. çeyrek büyümesine paralel pozitif bir hafta geçirilirken, geçen haftanın son işlem gününde özellikle Çin’de artan COVID-19 vakalarına paralel satıcılı bir seyir izlendi.
Geçen hafta içinde Çin ve Japonya merkez bankaları politika faizlerini sabit bırakırken, Japonya Merkez Bankası (BoJ), 2021 mali yılına ilişkin büyüme beklentisini %3.6’dan %3,9’a, enflasyon tahminini %0.4’ten %0.5’e revize etti.
Japonya’da enflasyon aralıkta yıllık %1.2 gerilerken, PMI verisi imalat sanayi için 50’nin altına gerileyerek daralmaya, hizmet sektörü için ise 47.2’den 45.7’ye inerek daralmanın hızlandığına işaret etti.
Bu gelişmelerle bu hafta, Japonya’da Nikkei 225 endeksi %0.39, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %1.13 ve Güney Kore’de Kospi endeksi de %1.77 artış kaydetti.
Bu hafta, cuma günü Japonya’da açıklanacak enflasyon ve işsizlik verileri takip edilecek.