Küresel piyasalarda risk iştahının düşük olması dolarda yükselişi beraberinde getirirken, Türk Lirası gelişen ülke para birimleri içinde pozitif ayrışma kaydetti.
Yeni haftanın ilk işlemlerinde 8.13’ün üzerini test eden Dolar/TL kuru sonrasında %1’e varan düşüş kaydetti. Bloomberg Dolar Endeksi yükseliş kaydederken, gelişen ülke para birimlerinde düşüşlere Meksika pesosu öncülük etti.
Geçen hafta %10’a yakın değer kaybeden TL varlıkların Türkiye içi ve Türkiye dışı fiyatlamalarında görülen oynaklık azalırken, piyasalar yabancı yatırımcıların iştahı açısından izlenmesine devam ediliyor.
TL’DE AZ DA OLSA YÜKSELİŞ VAR
TCMB başkan değişimine ilk tepki olarak 7.2’den 8.4850’ye kadar yükseldikten sonra tekrar 8’in altına gerileyen dolar/TL, geçen hafta boyunca kademeli olarak yükselerek haftayı 8.0775’ten kapattı.
Dolar/TL bu sabah saat 09.00’da 8.0880 seviyesindeydi. Aynı saatte Euro/TL 9.4885/9.5515 seviyesinde, sepet bazında TL 8.7753/8.7786 seviyesinde seyrettikten sonra, aşağı yönlü hareketlenme yaşıyor.
Türkiye piyasalarında saat 10.45 itibarıyla dolar/TL geçen hafta kapanışına kıyasla %0.61 düşüşle 8.0848 seviyesinde, Euro/TL %0.65 düşüşle 9.5344 seviyesinde, sterlin/TL de %0.55 düşüşle 11.1595 seviyesinde işlem görüyordu.
KKTC piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.10 TL’den, Euro 9.54 TL’den ve sterlin de 11.16 TL’den alıcı buluyordu.
Türkiye’nin risk primi 465 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi %19,28 seviyesinde.
Dış piyasalara bakıldığında ise son ayların zirvelerine yükselen dolardaki değer artışı dikkat çekti. Dolar haftaya hem yen hem de Euro karışında yeni zirveye yakın seyrederek başladı.
Koronavirüs aşılama çalışmalarının ABD’de Avrupa’ya kıyasla daha hızlı ilerlemesi ve ABD’nin ekonomisinin gücü yatırımcıları dolara çekiyor.
Verilere göre Dolar Endeksi %0.8 yükselerek 92.773 seviyesini gördü. Euro 1.1788 dolar ile geçen hafta gördüğü dört buçuk ayın en düşük seviyesi olan 1.1762’ye yakın seyrederken, 200 günlük ortalaması olan 1.1866’nın oldukça altında işlem görüyor.
KAVCIOĞLU: HEMEN FAİZ İNDİRİLECEK ALGISI YANLIŞ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, başkanlığında ilk faiz kararının verileceği Nisan ayında veya sonraki aylarda gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında “hemen faiz indirileceği önyargısını” doğru bulmadığını belirtti.
Bloomberg’in sorularını yazılı olarak yanıtlayan Kavcıoğlu, “Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” değerlendirmesini yaptı.
“Yeni dönemde de kararlarımızı kurumsal bir para politikası anlayışıyla enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacak şekilde almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Kavcıoğlu, “Bu çerçevede şu ana kadar atılmış olan politika adımlarının etkilerini de gözlemleyeceğiz” diye konuştu.
Göreve geldikten sonra ilk kez bir söyleşi veren Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nın %5 enflasyon hedefine sıkı sıkıya bağlı olduğunu dile getirdi.





































































































