ABD, aralarında Türkiye’nin de olduğu dijital hizmet vergisi uygulayan ülkelere yıllık yaklaşık 1 milyar dolarlık ek tarifelerle karşılık vermeyi planlıyor.
İngiltere, İspanya, Avusturya, Hindistan, İtalya ve Türkiye’nin Google, Amazon, Facebook gibi teknoloji şirketlerinin sağladığı hizmetlere vergi uygulaması başlatmıştı.
ABD yaptığı açıklamada vergi uygulamasını karşı çıkarak, misilleme olarak bu ülkelere ek gümrük vergisi başlatma girişimini hataya geçireceğini duyurdu.
ABD Ticaret Temsilciliği belgelerine göre, ABD’ye bu ülkelerden gelen Avusturya piyanosundan Türk halısına kadar birçok ürüne yıllık %25’lik ek tarife uygulanabilir. 6 ülkenin ABD’li şirketlerden elde edeceği vergi geliri kadar tarife uygulanması planlanıyor. Bloomberg News’in hesaplarına göre yıllık 880 milyon dolarlık ek tarife uygulanacak.
Amazon, Facebook, Google’ın da üyesi olduğu “Internet Association” Ticaret Temsilciliği’nin bu planından memnun olduğunu dile getirdi. Konuya dair yapılan açıklamada ticaretteki ayrımcı bariyerleri kaldırmak için Ticaret Temsilciliği’nin bu adımının önemli olduğu ifade edildi.
Türkiye’de 1 Mart 2020’den itibaren uygulamaya giren Dijital Hizmet Vergisi, Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon TL, dünya genelindeki hasılatı 750 milyon Euro veya üzerinde olanlara uygulanıyor.
ABD Ticaret Temsilciliği’nin hesaplamasına göre ABD’li şirketler Türkiye’ye yıllık 160 milyon dolar vergi ödeyecek. Türkiye’ye yönelik kararın 7 Mayıs’ta verilmesi bekleniyor.
DİJİTAL HİZMET VERGİSİNİN BOYUTU

Dünya genelinde uygulanmaya başlayan dijital hizmet vergisi oranları ülkelere göre %1.5 ile %7.5 aralığında değişiyor.
Türkiye’de de uygulamaya başlanan dijital hizmet vergisi, odağında ABD’li teknoloji devlerinin olduğu küresel bir tartışmaya dönüşüyor.
Çoğu ülkede uygulanan veya teklife sunulan dijital hizmet vergilerinin geçici olması hedefleniyor ve benzerlikleri bulunuyor.
Brüt gelir vergisiyle muamele vergisinin karışımı olan dijital hizmet vergisi genelde az sayıdaki büyük dijital şirketler için uygulanıyor. Bu vergiye tabi olan şirketlerin dünya genelinde elde ettiği hasılatının belli bir seviyede olması gerekiyor. Örneğin Fransa’da, İtalya’da, Avusturya ve Türkiye’de bu rakam 915 milyon dolar (750 milyon Euro).
Vergilendirilen yerel satışlar için ise eşik Fransa’da 30.5 milyon dolar (25 milyon Euro) İtalya’da 6.71 milyon dolar (5.5 milyon Euro).
Bu verginin geliri genelde vergiye tabi olan hizmetin kullanıcı tarafından izlenip izlenmediğine bağlı oluyor.
ABD’nin ek vergi radarına yakalanacak olan bazı ülkelerdeki dijital hizmet vergisi oranları şöyle:
Türkiye %7.5, Avusturya ve Çekya %5, Kanada, Belçika, Fransa, İtalya ve İspanya %3, İngiltere %2.