Türk Lirası, bu hafta ekonomideki gelişmelerden çok para politikası ile Türkiye’nin iç ve dış politikadaki belirsizliklerinden etkilenirken, gelişen ülke para birimleri içinde en kötü performans gösteren paraların zirvesine yerleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanının görevden alınması sonrası sert yükseliş yaşayan dolar/TL kuru, 8.0 TL seviyesi üzerinde işlem görmeye devam ederken fiyatlama geçen hafta 8.24’ten 8.05’e kadar gerilemişti.
Ancak, bu haftaya 8.06 seviyesinde başlayan kur Salı günü 8.13’ü Çarşamba günü 8.21’i aşmasının ardından dün de 8.35’i aşarak 31 Mart sonrası en yüksek seviyeyi gördü.
Euro/TL de önce 10 TL seviyesini kırdı ardından 10.08’e kadar yükselerek rekor sonrası en yüksek seviyeyi gördü.
Benzer bir görüntüde sterlin/TL’de oluştu. Geçen haftaki hafif geri çekilmeler sonrasında bu hafta hızla yükselen sterlin/TL 11.65’in üzerine çıkarak yine rekor sonrası zirveyi gördü.
Dolar/TL kurunda 8.35 ve 8.46 aralığı aşırı alım bölgesi olarak görülüyor. Mart ayındaki yükselişte kur 8.46’dan dönmüştü.
TL’DEKİ DEĞER KAYBI SÜRÜYOR
Türk Lirası hafta boyunca devam eden değer kaybını tatilde de sürdürüyor. Türkiye’de piyasalar kapalı olmasına rağmen dış piyasalardaki işlemlerde kayıplar oldukça belirgin.
Investing.com’un verilerine göre saat 10.30 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.31 artışla 8.2383 seviyesinde, Euro/TL %0.55 artışla 10.0341 seviyesinde, sterlin/TL de %0.63 artışla 11.5625 seviyesinde işlem görüyordu.
KKTC serbest piyasasında ise aynı dakikalarda dolar 8.35TL’den, Euro 10.06 TL’den ve sterlin de 11.58 TL’den satılıyordu. Döviz alış kurları ise dolarda 8.25 TL, Euro’da 9.85 TL, sterlinde ise 11.45 TL düzeyindeydi.
BELİRSİZLİK VE GÜVEN KAYBI VURUYOR
Döviz kurlarının tamamında yaşanan bu hareketlilikte TL’deki değer kaybının etkisi yüksek. Bu kayıpta ise son zamanlarda TCMB’ye dair hem başkan değişimi hem rezervlerdeki azalma hem de dün TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da açıklama yaptığı 128 milyar dolar konusu güven kaybına neden oluyor.
Özellikle para politikasına dair belirsizlik yabancı çıkışının da sürmesine neden olurken, Türkiye’deki halk ve şirketlerde de döviz biriktirme eğilimlerini artırıyor.
Küresel risk iştahının zayıfladığı bu haftada dolar göstergesi 91,0 tabanı yakınında işlem görürken ve ABD tahvillerinde volatilite azalırken, gelişen ülke paralarından sadece Türk Lirası’nın dolar karşısında %1 üzerinde kayıp yaşaması, yaşanan güvensizliğin boyutlarını gösteriyor.
Haftalık bazda da TL’nin dolar karşısındaki kaybı %3 ve TL, dolar, Euro, sterlin gibi majör paralar karşısında gerilerken gelişen ülke paraları karşısında da geriliyor. Güney Afrika randı karşısında önceki gün %1.70’e gerileyerek tarihi düşük seviyeye indi. Ruble karşısında ise dün %2’den fazla değer kaybetti.
HALKIN VE ŞİRKETLERİN DÖVİZE HÜCUMU SÜRÜYOR
Öte yandan, Türk Lirası %19’luk faize rağmen Türkiye içinde de rağbet görmüyor. Türkiye’de yerleşik kişilerin döviz mevduatları 16 Nisan ile biten işlem haftasında 2,2 milyar dolar artarak 223 milyar 001 milyon dolardan 225 milyar 235 milyon dolara yükseldi.
Son haftada döviz mevduatlarındaki artışta gerçek kişi yani vatandaşın mevduatı 851 milyon dolar arttı, tüzel kişi yani şirketlerin mevduatı ise 1 milyar 383 milyon dolar arttı.
Döviz mevduat hesapları Ocak ayında 236 milyar doları aşarak rekor kırmıştı, ardından Mart ayı başında ise 230 milyar dolara geriledi. TCMB Başkanının görevden alınmasının ardından döviz kurunun Kasım sonrası zirveye çıkmasıyla mevduatlarda kâr satışları oldu ve bu dönemde toplam döviz mevduatları 11 milyar dolar azaldı.
Geçen hafta (9 Nisan işlem haftası) gerçek kişi mevduatları 459 milyon dolar, tüzel kişilerin mevduatları ise 1,34 milyar dolar arttı. Bu hafta da hem hanehalkı hem de firmalar döviz alımına devam etti.





































































































