KKTC’de “Açlık sınırı” Nisan ayında, Mart ayına kıyasla %3.2 oranında artarak 4 bin 044 Türk Lirası seviyesine çıktı. Açlık sınırı Mart ayında 3 bin 920 TL, Şubat ayında da 3 bin 906 TL düzeyinde hesaplanmıştı.
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) tarafından yapılan hesaplamaya göre 3 bin 828 TL’lik net asgari ücret dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yeterli olmaktan artık çok uzakta. Veriler, açlık sınırının asgari ücretten %6 daha fazla olduğunu gösteriyor.
KTAMS tarafından yapılan yazılı açıklamada hesaplamanın; KKTC Sağlık Bakanlığına bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nin “4 kişilik bir ailenin sağlıklı biçimde beslenmesi için gerekli olan beslenme kalıbı” ile “bu kalıptaki maddelerin İstatistik Kurumu’nca açıklanan fiyatlarının ortalamaları” alınarak yapıldığı vurgulandı.
Sendikanın yaptığı çalışmaya göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken zorunlu gıda harcama tutarı günlük 34.50 TL, aylık 1,035.00 TL; yetişkin bir erkek için günlük 36.08 TL, aylık 1,082.40 TL; 15-19 yaş çocuk için günlük 38.46 TL, aylık 1,153.80 TL ve 4-6 yaş çocuk için günlük 25.74 TL, aylık 772.20 TL düzeyinde.
Bu verilere göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken günlük gıda harcama tutarı en az 134.78 TL’ye, aylık gıda harcama tutarı (açlık sınırı) da en 4 bin 044 TL’ye ulaştı.
AÇLIK SINIRI-ASGARİ ÜCRET FARKI AÇILIYOR
KTAMS Başkanı Güven Bengihan da konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Asgari Ücret Saptama Komisyonu tarafından belirlenen ve 1 Şubat 2020 itibarıyla geçerli olan 3.828 TL’lik net asgari ücretin artık açlık sınırının çok altında kaldığını vurguladı.
Bengihan, 31 Mart 2021 itibarıyla 3 bin 920 TL’lik açlık sınırının asgari ücretten 92 TL daha fazla olduğunu Nisan ayında ise asgari ücret-açlık sınırı farkının 216 TL’ye yükseldiğine işaret etti.
Güven Bengihan açıklamasında, açlık sınırı-asgari ücret farkını Euro değeri üzerinden de değerlendirirken, şu hesaplamayı ortaya koydu:
“Aynı dönemde Euro bazında yaptığımız hesaplamada; 31 Mart 2021 itibarı ile KKTC Merkez Bankası’nın 31 Mart 2021 tarihli döviz kuru ile asgari ücret 391 Euro’ya tekabül ederken Açlık Sınırı 400 Euro’ya tekabül etmekte idi. 30 Nisan 2021 itibarı ile asgari ücret 382 Euro’ya gerilerken, Açlık sınırı 439 Euro’ya yükselmiştir. Yani Euro bazında asgari ücretle açlık sınırı arasındaki fark 57 Euro’ya (566.58 TL) yükselmiştir.”

ASGARİ ÜCRETLİ AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ
KTAMS Başkanı Bengihan mal ve hizmet fiyatlarının artmasının yanında Türk Lirası’nın da sürekli değer kaybettiğini hatırlatarak, “halkın alım gücü artan bir ivme ile erozyona uğrarken Hayat pahalılığı ödeneğinin dondurulması ile çalışanlar, dar ve sabit gelirli kesimler yoksullaştırılmış, asgari ücretli özel sektör çalışanları ise tam anlamı ile açlığa mahkum edilmiştir.
Hükümet, çalışanların, emeklilerin, dar ve sabit gelirli kesimlerin hayat pahalılığı altına ezilmesini, günden güne fakirleşmesini önleyici tedbirleri hayata geçirmesi gerekirken tam aksine, zaten gerçekçi olmayan hayat pahalılığı ödeneğini dondurmuş, üstüne bir de zamlarla hayatı çekilmez hale getirmiştir” dedi.






































































































