Robinhood, kurulduğu günden bu yana, “herkes için yatırım” sloganıyla 13 milyon kullanıcıya ulaştı. Bu kitlenin ardındaki en büyük güçse, kullanıcılara komisyonsuz yatırım olanağı sunmasaydı. Peki, komisyonsuz alım-satım yapabilmenin bedeli ne?
Robinhood’un Gerçek Müşterileri Kimler?
Robinhood’un gelirlerinin önemli bir kısmı emir akışı ödemelerinden geliyor. Bu da, kullanıcı taleplerini borsaya yönlendirmek yerine, yüksek miktarda yatırım yapan kuruluşlara komisyon karşılığında satmak demektir. Büyük yatırımcılarsa, alım ve satım arasındaki farktan kâr ediyorlar.
2020 yılında, Robinhood’un kullanıcıları emir akışı gelirleri konusunda yeterince bilgilendirmediği sebebi ile SEC tarafından 65 milyon dolarlık bir ceza kesildi.
Aslında, Robinhood kullanıcıları, uygulamanın esas müşterilerden gelir elde etmek için kullandığı bir araç. 2021 yılının ilk çeyreğinde, Robinhood emir akışı ödemelerinden 185 milyon dolarlık bir gelir elde etti. Bu da bir kez daha sosyal platformlardaki hareketlerimizin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor.

GameStop Skandalı
Robinhood’un kullanıcılarına verdiği tek zarar eksik bilgilendirme değildi. 2021 yılının başında, sosyal platformlar üzerinden başlayan konuşmalar sonucu, bir grup kullanıcı, GameStop isimli firmanın hisselerini satın almaya başladı. GameStop’un aniden yükselişe geçmesinin ardından, Robinhood alım-satım işlemlerini kısıtladı. İlerleyen günlerde, Robihood’a piyasayı manipüle ettiği gerekçesi ile dava açıldı.
Halen devam eden dava sürecinde, bu ay, yargıç, Robinhood’un piyasayı manipüle etmediği savunmasını reddetti. Hukuksal süreç hala devam etse de, 2022 yılı Robinhood için pek parlak geçmiyor.
30 Milyon Dolarlık Para Cezası
GameStop davası bir yandan devam ederken, bu ayın başında, Robinhood’un kripto ayağına, banka gizliliğini koruma ve kara para aklamayı önleme yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle 30 milyon dolarlık ceza kesildi. Bu da Robinhood’un kullanıcı tarafındaki zayıflığının başka bir örneği.
Robinhood Hisseleri Bir Yılda %70 Değer Kaybetti
2022 yılında, Robinhood hisseleri %70 değer kaybetti. Hisse senetlerindeki değer kaybının yanı sıra, bir yılda, 1 milyona aşkın kullanıcısını kaybetti. Son olarak, geçtiğimiz ay çalışanlarının %9’unu işten çıkaran Robinhood, bu ay da 23%’lük bir kesimin işine son vereceğini duyurdu. Tüm bunlar, bir araya geldiğinde GameStop skandalının ve veri gizliliğindeki açıkların Robinhood’u sarstığını söyleyebiliriz.
Ülkemizdeki yatırımcılar için de Robinhood örneğinden çıkarılacak en önemli sonuç, yatırım yaptığınız kanalı iyi tanımak. Aksi takdirde, size çok kazandıracağını düşündüğünüz bir sistem, daha büyük bir kayıpla sonuçlanabilir.
Şengül Enginsoy