KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Turizm Planlama Dairesi’nin istatistiklerine göre Eylül 2020’de turistik tesislerin doluluk oranları sadece %5.5 oranında gerçekleşti. Söz konusu rakam “ülke turizm tarihinin” en düşük aylık doluluk oranlarından birini oluşturdu.
2020’nin 9 aylık ortalama doluluk oranı da %20 düzeyinde ölçüldü. 2019’da %50.7 olan ortalama doluluk oranında %60.6’lık bir düşüş söz konusu.
YAZ TURİZMİNDE HAYAL KIRIKLIĞI
Her yıl Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ülkedeki turistik tesislerin doluluk oranları yılın en yüksek oranlarına ulaşırken, bu yıl bu rakamlar en dip seviyelerde kaldı.
Koronavirüs nedeniyle uygulanan karantina kısıtlamalarının 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kaldırılması turizm için umut olurken, Turizm Bakanlığı verileri, bu çabaların sektörde istenilen düzeyde hareketlilik yaratamadığını ortaya koydu.
Bakanlığın verilerine göre, otellerin doluluk oranı Temmuz ayında geçen yıla kıyasla %83.6 oranında düşüşle %11.2 düzeyinde, Ağustos ayında %72.2 oranında düşüşle %21 düzeyinde gerçekleşti. Eylül ayında ise rakamlar iyice düştü. Veriler Eylül 2020’de otellerin doluluk oranını %5.5 düzeyinde gösterirken, geçen yıla kıyasla %91.4 oranında düşüşe işaret ediyor.
2019’da doluluk oranları Temmuz’da %68.5 oranında, Ağustos’ta %75.6 oranında, Eylül’de de %63.9 oranında gerçekleşmişti.
TURİZMCİLER SIKINTILI
KKTC’nin lokomotif sektörü olan turizm 2020 yılında koronavirüs nedeniyle tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. Uygulanan karantina ve kısıtlamalar nedeniyle turizmdeki hareketlilik tüm dünyada büyük oranda düşerken, Kuzey Kıbrıs da bundan nasibini fazlasıyla aldı.
1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kısıtlamaların bir kısmının kaldırılması turizm için umut olurken, Turizm Bakanlığı verileri, bu çabaların sektörde istenilen düzeyde hareketlilik yaratamadığını ortaya koydu. Turizm sektörünün çeşitli noktalarında yer alan işletmelerin temsilcileri her fırsatta sektörün battığından şikayet ederken, her fırsatta devletin sektöre ve sektör çalışanlarına sahip çıkması gerektiğini hatırlatıyor. Ancak, devlet kısmen de olsa bazı önlemler almaya çalışmasına rağmen, bunların yetersizliği de eleştiriliyor.







































































































