Yıl sonunun yaklaşması ve küresel piyasaların tatil moduna girmesiyle hacimler düşük seyrediyor. Bugün Avrupa Borsaları dışında ABD dahil olmak üzere birçok borsa işleme açılacak. TL iki gündür devam eden yatay seyir bugün aşağı doğru hafif dalgalanmayla sürüyor.
Türkiye piyasalarında Dolar/TL, bugüne hafif yükselişle başlamasının ardından saat 10.45 itibarıyla önceki kapanışın yaklaşık yüzde 0,07 üzerinde 5,9375’den işlem görüyor. Aynı dakikalarda Euro/TL yüzde 0,12 artışla 6,5880’den, sterlin/TL yüzde 0,3 değer kazancıyla 7,7130’dan satılıyor.
KKTC piyasasında ise iki gündür değişmeyen kurlar bugün de sabit. Saat 11.00 itibarıyla dolar 5.95-5.97 aralığında satılırken, Euro 6.61 TL’den, sterlin de 7.73 TL’den alıcı buluyor.
Teknik açıdan dolar/TL‘de 5,95’in önemli direnç konumunda bulunduğunu ifade eden analistler, 5,90’ın destek olarak izleneceğini dile getirdi.
Dün 5,93-5,95 dar bandında yatay bir seyir izleyen dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 5,9350’den tamamlamıştı.
Sterlin/dolar paritesi yüzde 0,3 artışla 1,2990, Euro/dolar paritesi yüzde 0,2 azalışla 1,1087 seviyesinde işlem görüyor. Dolar endeksi ise önceki kapanışın hemen üzerinde 97,6 seviyesinde.
PİYASAYA POLİTİKA BULAŞIYOR
ABD Senatosu’nun Ermeni tasarısı ve ardından hükümet kanadından gelen İncirlik ve Kürecik üslerinin kapatılabileceği açıklamaları ABD ile ilişkilerinin gerilebileceği beklentilerini oluşturmuş, bu endişelerle dolar Mayıs ayından beri ilk kez 5.95’in üzerine yükselmişti.
Türkiye içinde bugün reel sektör güveni ve haftalık menkul kıymet istatistikleri takip edilecek. Dünkü tatil sonrası ABD’de ise işsizlik maaşı başvuruları izlenecek.
Analistlere göre kurun gündeminde jeopolitik ve siyasi risklerin ön planda kalmaya devam ettiğini belirtilerek “Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’ye yönelik yaptırımlarında bulunduğu 2020 Savunma bütçesini imzalamasıyla birlikte TL varlıkların oluşan baskı TCMB tarafından üst üste yapılan swap ihalelerine rağmen kurun 5.8500- 5.90 bandı üzerinde kalmasını sağlıyor. Ayrıca TCMB’nin 2020 yılında daha fazla faiz indirebileceğine yönelik beklentilerde yine TL‘deki kırılganlığı artırıyor. Kurda bir kırılma hareketi görebilmemiz için 5.95 üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir. Bununla birlikte yaşanacak yukarı yönlü ataklarda 6 psikolojik direnci kritik olacaktır.” değerlendirmesi yapılıyor.





































































































